Text de Octavian Esanu switch to english

  Muzeul va gazdui citeva expozitii, oferindu-le celor care au posibilitatea si placerea sa navigheze in spatiul www, lucrari si documente din cadrul citorva evenimente petrecute in vara aceasta la Chisinau. CarbonART 1999 a fost a patra editie a taberei de creatie pentru artistii, care recurg la 'experiment sau la mijloace de expresie netraditionale'. Din pacate aceasta este formula pe care mai suntem nevoiti inca s-o utilizam pentru a defini creatia contemporana a artistilor de la Chisinau. Aceasta manifestare a Centrului de Arta a generat si alte evenimente pe care le consider de importanta majora pentru cultura noastra. Cele citeva ateliere, organizate de prietenii nostri mai vechi, sositi din Amsterdam (Ron Sluik), Paris (Colita/Nicolas Menet), Damascus/NYC (Bradley Adams), au fost o scoala pentru multi tineri si tinere preocupati de modalitatile de utilizare a sculelor cu care manevreaza pictorii in lumea moderna (video, fotografia).

J. Bradley Adams
Atelier de fotografie, "Handmade Light"

In cadrul atelierului 'Lumina Manuala' care a durat zece zile, participantilor li s-a oferit o introducere generala in tehnica fotografiei alb-negru. Unul din scopurile de baza, conform spuselor lui Bradley, era sa integreze fotografia in practica artistica cotidiana a participantilor. Cei inscrisi in atelier au avut posibilitatea sa urmareasca si sa practice prin intermediul fotogramelor, negativelor si aparatelor de fotografiat executate manual, exercitii ce tin de istoria fotografiei. In afara de aceasta toti cei interesati au avut posibilitatea sa afle despre multiplele domenii in care artisti americani au utilizat fotografia.

Ron Sluik
Atelier de fotografie

Participantii din grupul lui Ron Sluik au utilizat aparatul de fotografiat Kodak (cel mai ieftin aparat de fotografiat pentru amatori) prevazut pentru a filma in regim stereo. Cele doua obiective ofera posibilitatea utilizatorului de a fotografia intr-o portiune de secunda patru cadre in loc de unu. In acest fel aparatul este un dispozitiv ideal pentru 'a prinde timpul'.

Dan McKereghan
Atelier de performanta

Programul atelierului presupunea o scurta introducere in istoria genului urmate de exercitii fizice si vocale pentru a dezvolta o mai buna sensibilitate a corpului artistului. Includerea elementelor teoretice aveau scopul extinderei cunostintelor participantilor, in timp ce exercitiile au contribuit la realizarea unor lucrari, (performante) prezentate mai apoi la inchiderea taberei. Atelierul s-a desfasurat pe parcursul a sase zile, in care participantii au avut posibilitatea sa intervina "socant" in viata provinciala a orasului.


Bradley's Workshop
Bradley's photos

Doina Stici

Liviu Ignat

Veaceslav Druta

Ion Tcaci

Dan McKereghan's Workshop
McKereghan's photos

Ron Sluik's Workshop

Ron Sluik's photos


Contemporary Art Virtual Museum - Chisinau - Republic of Moldova
Supported & operated by SCCA Chisinau