Proiect pentru expozitia

" - "

(Denumirea in limba rusa a culorii de ulei "cinabru imitatie", text tiparit pe eticheta)

Autori: Lilia Dragnev si Lucia Macari

Proiectul a fost anuntat in cadrul taberei de vara CarbonART 1999

english

AVIZ

In cadrul proiectului "K - " sunt solicitate propuneri ale artistilor de pe toate meridianele lumii in ce priveste executarea unei copii dupa o lucrare de referinta din arta secolului XX. Doritorii sa contribuie la completarea unei colectii de copii a celor mai importante realizari artistice ale secolului sunt rugati sa ne contacteze prin intermediul mijloacelor de comunicare disponibile sau sa se prezinte pentru informatii suplimentare la Centrul de Arta:

tel. 373 2 / 274081
fax. 373 2 / 270507
e-mail:

ldragnev@scca.soros.md
dragneva@mail.md
l_macari@yahoo.com
adresa: Chisinau 2001, str. Bulgara, 32

persoanele de contact:
Lilia Dragnev si Lucia Macari.

Data limita de prezentare a proiectelor 01/03/2000


  *KINOVARI -- cinabru (HgS), sulfat de mercur -- element chimic oxid (roca cristalina) de culoare rosietica. Se foloseste la fabricarea culorilor de ulei. Fiind putin rezistent in mediul inconjurator (se oxideaza si isi pierde calitatile cromatice); in pictura se foloseste culoarea-analoaga cinabrului, care se produce sintetic. La inceput, cind am descoperit culoarea, ne-a impresionat eticheta incleiata pe cutia cu vopsea. "Kinovari-imitatia", aceasta imbinare de cuvinte ne-a sugerat si genericul pentru proiect.

  Nivelul mediocru de predare al istoriei artelor acestui secol, in cadrul obiectului istoria artelor la Universitatea de Arte din Moldova are repercusiuni nefaste asupra procesului de educatie al tinerilor plasticieni. Aceasta lacuna in domeniul invatamintului artistic este o urmare a lipsei de profesori, insuficienta materialelor didactice, etc. este o contributie pentru recuperarea deficitului informational, (arta sec. XX) prin intermediul unui proiect artistic, ideea caruia consta in "copiere" sau "imitare" a lucrarilor de arta, executate de artisti ai acestui secol. "Copierea" este un procedeu des utilizat de studentii de la Arte pentru a insusi tehnologia executarii unei opere de arta. In cazul dat se recurge nu atit la studiul tehnologic al unui mediu oarecare, cit la cunoasterea, recunoasterea sau intelegerea mai profunda a unei miscari sau a unui artist. Am lansat un apel catre artisti sa execute, la alegere, copii ale operelor de arta din diverse perioade ale sec. XX, ca mai apoi sa le semneze cu drept de autori. Copiile vor fi insotite de un text, o explicatie despre motivele care l-au facut sa aleaga anume aceasta lucrare si cum a decurs procesul. Nu ne vom limita numai la copii ale operelor 'obiectuale', ci vom accepta in colectia noastra si performanta, actiune, video si alte manifestari artistice efemere.

  Colectia de copii va fi prezentata in cadrul unei expozitii, pe viitor asigurindu-i o continuitate pentru a 'comanda' studentilor de la arte, artistilor consacrati lucrari noi. Prima lucrare din cadrul acestui proiect, realizata de noi in colaborare cu artistul american Bradley Adams, a fost "imitarea"(copierea) fotografiei a carui autor este Man Ray, reprezintindu-l pe Marcel Duchamp costumat in Rrose Selavy. In copie, locul lui Marsel Duchamp este preluat de Bradley Adams, dlui apartinindu-i si ideea de a schimba denumirea in PapiRrose Selavy, ceea ce inseamna in traducere fonetica din rusa (papirosa -- tigara) si franceza -- "Tigara este viata". O coincidenta curioasa, care, in definitiv, ne-a sugerat realizarea acestei lucrari ar fi asemanarea fizica a celor doi si faptul ca s-au si nascut in aceiasi zi -- 28 iulie. Deasemenea, pentru noi a fost o posibilitate de a ne manifesta fanteziile vestimentare, design-ul vestimentar fiind facultatea pe care am absolvit-o la Universitatea de Arte.

top of page  proiectul KINOVARI-imitatia

Contemporary Art Virtual Museum - Chisinau - Republic of Moldova
Supported & operated by SCCA Chisinau