Text de Octavian Esanu switch to english

  "Taberele de sculptura", lansate de Stefan Rusu, sunt similare cu alte initative artistice pomenite anterior. Angajat concomitent in mai multe proiecte, atit acasa - in R. Moldova, la Bucuresti, (orasul in care de la o vreme s-a stabilit cu traiul), sau ceva mai departe in Europa, Stefan reuseste totusi sa consacre mult timp organizarii de simpozioane de sculptura, cum a fost spre exemplu cel de la Panasesti, desfasurat in luna octombrie 1998.

  Satul Panasesti/Straseni, unde locuiesc parintii lui Stefan, un colt de rai in inima padurii, a gazduit anul trecut o tabara internationala de sculptura . Centrul de Arta Contemporana si familia Rusu au fost cele doua 'institutii', care au sustinut material si moral noua initiativa. In mare parte simpozionul s-a produs totusi gratie energiei lui Stefan Rusu, si suportului acordat de parintii sai. La "Tabara de la Panasesti" au fost invitati mai multi sculptori (sase in total), dar au participat numai trei. Cei din Elvetia si Rusia nu au venit cred din /lipsa de mijloace financiare/, in timp ce inca un invitat de-al nostru, de la Chisinau nu a venit dinů \lipsa de timp\. Astfel pe parcursul a doua saptamini pe malul lacusorului din curtea casei familiei Rusu s-au pus pe treaba trei barbati puternici; Stefan Rusu - gazda, Laurentiu Mogosanu, din Bucuresti, si Horia Bojin din Banat. Zic barbati puternici fiindca ceea ce au realizat in doua saptamini solicita in primul rind un efort fizic impresionant, fiecare executind cite doua sculpturi imense, lucrind volume mari de lemn si piatra, materialul cel mai solicitat la . Pentru a fi montate, de exemplu, au fost invitati vre-o duzina de vecini si o macara care de multe ori nu putea fi utilazata din cauza ploii/noroiului din octombrie, care nu permitea accesul la lucrari.

  La finele simpozionului echipa de sculptori, ajutati de gazde si de vecini, au instalat in jurul lacului un intreg complex sculptural - lucrarile participantilor. Stefan Rusu - gazda, a instalat 'o pompa' pe care a numit-o 'Pompa lui Sisif' - un 'dispozitiv' elaborat de sculptor pentru a inlesni eforturile personajului antic din mitul cu acelasi titlu. Un al doilea 'dispozitiv', realizat de acelas autor, este o 'Menghina', confectionata din metal si piatra care isi gaseste locul in proximitate cu 'pompa'. Laurentiu Mogosanu a instalat un ansamblu de doua obiecte pe care le-a numit 'Odihna cerului', in timp ce Horia Bojin isi materializeaza in piatra, metal si sticla impresiile/ 'Gindurile despre Basarabia', pamintul pe care sculptorul il viziteaza pentru prima data; o alta sculptura, executata din lemn si piatra, a numit-o "Lavra".

  "Uzina metalurgica de la Ribnita" este institutia care va gazdui al doilea simpozion de sculptura, organizat de Stefan Rusu. De data aceasta materialul de baza, utilizat de artisti, va fi metalul. Spatiul prevazut pentru desfasurarea simpozionului ofera un bun prilej participantilor in a se angaja intr-un proiect interesant gratie importantei pe care o ofera zona in contextul politic, economic si cultural al Republicii Moldova. Situat chiar pe malul drept al Nistrului, oraselul Ribnita are un rol important in relatiile (tensionate) dintre autoproclamata repulica Transnistria si R. Moldova; in care Uzina metalurgica - santier valoros al socialismul dezvoltat, care mai continua sa functioneze / sa produca in ciuda crizei generale, care domneste aproape in tot arealul post-sovietic. Conducerea uzinei pare sa fie disponibila pentru a gazdui o tabara internationala de sculptura, oferindu-le participantilor cazare si punindu-le la dispozitie metalul, inclusiv tehnologiile de prelucrare.


Contemporary Art Virtual Museum - Chisinau - Republic of Moldova
Supported & operated by SCCA Chisinau